Kulturkritikk

Gjøre godt II: Arrogant forståsegpåing?

Posted in Litteratur by meisingset on mars 21, 2010

Trude Marsteins bok Gjøre godt var dessverre gjenstand for bred skuffelse.

Boksirkel er hyggelig. I går fikk vi servert ovnsbakt uer med saftig og friskt tilbehør. Vanligvis pleier diskusjonen å gå livlig. Vi er 5-6 personer med relativt ulike verdensbilder og dermed ofte varierende tolkninger. Men i går var vi nesten enige. Gjøre godt er en skuffende kjedelig bok.

En av mine innvendinger mot boken ble ytterligere utmeislet: Boken presenterer mange karakterer. De aller fleste av dem er relativt kjedelige. De har relativt vanlige og typiske problemer. De er ganske dumme, så de handler ikke på noen overraskende måte, like lite som de er i stand til å reflektere over sine handlinger og opplevelser på en spennende måte.

En annen konklusjon kom til i løpet av kvelden: Kanskje er dette et arrogant prosjekt av Marstein? Hun skildrer mennesker som hun åpenbart må mene at ikke helt klarer å få oversikt over sine egne liv. Som ofte slår seg til ro i begredelige samliv og egentlig utålelige konflikter. Som – og dette er kanskje viktigere – befinner seg på lavere del av rangstigen kanskje både sosialt og økonomisk; de bor i et lite tettsted, få av dem har noen utdanning.

Et spørsmål: Er det i det hele tatt en eneste av karakterene som er intelligente, flotte, sympatiske, kloke, smarte, moralsk gode, eller på en annen måte tiltaler oss? Eller som tiltaler Trude Marstein? Neppe. Marstein identifiserer seg nok ikke med noen av dem. Hvordan kan hun da pretendere å «forstå» dem så godt?

«Gjøre godt I: Det banales tyranni» leser du her.

Reklamer

Én kommentar

Subscribe to comments with RSS.

  1. […] Update 21.3: “Gjøre godt II: Arrogant forståsegpåing” er nå publisert, du leser den her. […]


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: