Kulturkritikk

Salt og Inception: Hvorfor Jolie er bedre enn Nolan

Posted in Film by meisingset on september 14, 2010

I helgen så jeg Salt med Angelina Jolie i hovedrollen, og det var en heidundrende opplevelse. Litt rolig og slapp start, men etter hvert morsomme twists i fortellingen, et par overraskelser og noen herlige scener (når Jolie dreper med håndhjernlenken – wow!).

Det slo meg at det kunne være artig å sammenligne Salt med Inception. Hollywoodkommers mot hollywoodhype – enkel, straight forward action mot komplisert, gåtefull action. Hvilken er best – som actionfilm?

Vel, det er rett og slett ingen tvil. Salt gruser Inception fullstendig. Og det så overlegent at jeg nesten begynner å tenke at den faktisk som film, som helhet, faktisk også er bedre.

Hun banker dem opp. En etter en. Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures.

Hun banker dem opp. En etter en. Foto: Walt Disney Studios Motion Pictures.

1. Den første grunnen er Angelina Jolie. Salt leverer én stjerne, hun banker opp alle skurkene, utfører de råeste stuntene (visstnok utførte hun en del av dem selv), og har til og med en 10 cm dyp menneskelig side. Vi liker henne. I Inception er det for mange folk til at handlingen blir virkelig tight, den hopper frem og tilbake og driven svekkes.

2. Det leder over i den andre grunnen: Salt er kjapp, effektiv, alt dundrer av gårde i enormt tempo. Actionscenene er voldsomme og korte, de fortellende sekvensene tett skrudd og kuttet ned til det nødvendige. Ting går raskt. Det gjør at i hvert fall jeg satt klistret til lerretet konstant. Utrolig gøy. Da filmen var ferdig, pustet jeg ut. I Inception er alt mer springende. Og noe av det som irrirterte meg mest, var actionscenen rundt vinterfestningen. Det blir litt langdrygt, Inception trollbinder ikke like mye.

Det er mange som skal være med å leke. Foto: Sandrew Metronome.

Det er mange som skal være med å leke. Foto: Sandrew Metronome.

Så kan man selvfølgelig si at Salt ikke er i nærheten av Inceptions originalitet og har et syltynt plott stilt opp mot Inceptions labyrintiske finurligheter. Mulig det. Eivind Evjemo gjør en interessant lesning av Inception på Minerva.as, han tipser også om denne siden, og i kommentarspaltene linkes det til denne saken hos Mind Hacks.

Selv synes jeg kanskje ikke man skal gjøre for mye ut av filosofien i Inception. Det som skuffet meg mest med filmen er at det gis så lite plass og tid til nettopp utdypning av den dimensjonen. Det blir litt enkelt, rett og slett, samtidig som alt går såpass raskt at man blir forvirret. Og at filmen refererer til masse psykologiske konsepter (se Mind Hacks) gjør ikke at den samtidig, nødvendigvis, sier noe interessant om psykologi.

At Salt har et enkelt plott, betyr dessuten ikke at den overhodet ikke er interessant. Jolie er – som flere har kommentert – den eneste kvinnelige skuespilleren i dag, kanskje den eneste skuespilleren uavhengig av kjønn, som makter å bære en slik film selv. Hun er rett og slett bare ekstremt rå. Bare dét gjør filmen utvilsomt verdt pengene.

Guardian meldte for en stund siden at: «Salt seems to have picked up all those filmgoers who found Inception a bit too confusing.» Ingen tvil – det forstår jeg godt.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: